Transitional Condo Remodel

This condo project was a fun one that got completed this past fall. The clients had just purchased the home and were looking to make it their own. Pretty much every part of the house got updated to reflect a more light, airy, and modern aesthetic. The condo had good bones and an open floor plan to start with. But, it had lots of late 90’s/early 2000’s finishes and awkward layouts that didn’t make the best use of the space. With empty-nesters that liked to entertain, W Haus of Design created spaces that would be perfect for hosting.

Check out the before and after's below!

Designer: Emily Waugh
Photography: Ashley Avila Photography

 
AFTER- Kitchen

AFTER- Kitchen

BEFORE- Kitchen

BEFORE- Kitchen

The kitchen is the place to entertain and gather. The original island only sat two people and had an odd angular configuration. The island was ripped out and replaced with a 10 foot linear island that allows the kitchen to feel more balanced and open. The island also provides room for four people to sit at the counter comfortably. The cabinets were in good condition so, we just had them painted. (It’s amazing what some paint can do!) Along with paint, the kitchen got new quartz counter tops, back splash, and wood laminate flooring.

AFTER- Kitchen

AFTER- Kitchen

BEFORE- Kitchen

BEFORE- Kitchen

The island provides more continuous counter space for cooking, while still giving ample room to move around the kitchen. Before, there was an awkward distance between the stove and the sink. The “work triangle” as it’s called was too big and wasted space in the middle of the kitchen.

AFTER- Kitchen Island

AFTER- Kitchen Island

BEFORE- Kitchen Island

BEFORE- Kitchen Island

Functionally tucked away in the island is a microwave, dishwasher, and a trash pullout. Previously, the dishwasher was raised up super high, peaking out over the bar height counter even. (I could probably write a blog post about all the odd things I’ve seen people do design-wise). Not sure if the previous owners were extremely tall but, the dishwasher had to be reworked.

AFTER- Dining Built-In

AFTER- Dining Built-In

BEFORE- Dining

BEFORE- Dining

The clients wanted to make use of this bump out area in the dining room. We designed a built-in that houses two refrigeration drawers, concealed with door fronts, (on the right) for beverages. The other cabinets can be used for extra kitchen storage and games. The quartz counter tops continued in this area and provides even more space for food, drinks, etc (my kind of party!)

With a more neutral color palette, we wanted to bring in an accent wall to add some color. Floating oak wood shelves provide visual interest and gives a spot for those personalized touches.

AFTER- Laundry Room

AFTER- Laundry Room

BEFORE- Laundry Room

BEFORE- Laundry Room

The laundry room received a face-lift with new tile, quartz counter tops, sink, faucet, hardware, and appliances.

AFTER- Living Room

AFTER- Living Room

BEFORE- Living Room

BEFORE- Living Room

Opposite to the dining area, the living room received a custom fireplace design. The clients liked linear stone fireplaces so, we designed with clean lines in mind. The wood mantel ties in with the wood flooring and shelving throughout the space. Cabinets flank both sides of the fireplace to provide storage for audio visual equipment and speakers.

AFTER- Powder Bathroom

AFTER- Powder Bathroom

BEFORE- Powder Bathroom

BEFORE- Powder Bathroom

Powder Bathroom- Floor Detail

Powder Bathroom- Floor Detail

The powder bathroom was a favorite of mine because of the herringbone patterned floors. A simple detail can oftentimes make a big difference.

AFTER- Basement Bar

AFTER- Basement Bar

BEFORE- Basement Bar

BEFORE- Basement Bar

There’s even more room to entertain in the lower level. The wet bar received new appliances, quartz counter tops, sink and faucet, back splash and hardware.

AFTER- Master Bathroom

AFTER- Master Bathroom

BEFORE- Master Bathroom

BEFORE- Master Bathroom

The master bathroom now looks like a retreat. The cabinets were a painted a warm grey to compliment the counter tops. The old carpet was replaced with a rectangular modern floor tile (no more wall to wall carpets in bathrooms!). The bathroom also received new lighting and a framed painted wood mirror.

 

Interested in working together on your next project? Hit the “Get Started” button below to tell us about your design needs! Curious to see what else we’re up to? Like W Haus of Design on Facebook and follow us on Instagram below!